5 Cara Nak Kumpul Duit Untuk Kahwin.

Nak kahwin tak perlukan banyak duit. Yang perlukan banyak duit ialah untuk buat majlis kahwin tersebut.

Kalau ikut syariat Islam, belanja kahwin tak sampai pun RM1,000.00. Betul kan?

Oleh kerana kita nie masyarakat Melayu yang suka dan dah jadi ikutan sejak dulu lagi, kita suka membuat majlis untuk meraikan pasangan pengantin yang baru diakad nikahkan sebagai suami isteri.

Kos nak buat majlis kahwin inilah yang tinggi. Tinggi sebab banyak yang perlu dibelanjakan. Banyak yang perlu disediakan untuk satu majlis tersebut.


Jadi, nak tak nak, memang kena kumpul duit jika nak berkahwin. Di sini admin kongsikan 5 Tips Kumpul Duit Untuk Kahwin.

1. Buat tabung khas sejak awal lagi. Walaupun belum ada calon. Kalau dah ada calon, lagilah kena buat tabung cepat-cepat.
.
Nak lagi selamat, menabung dari masa sekolah lagi. Kan ada pepatah tu, sikit-sikit, lama-lama, jadi bukit.
.
2. Buat kerja sambilan. Contohnya, kerja kat fast food macam McD ke, KFC ke, yang tak ganggu rutin kerja harian anda.
.
3. Meniaga online. Jadi dropsipper boleh, nak trading pun boleh. Boleh juga jadi agen insuran atau yang seangkatan dengannya.
.
4. Kumpul bersama-sama pasangan. Jika si lelaki menabung, si perempuan pun kena menabung juga. Susah senang bersama sebab, majlis pun bersama juga.
.
5. Buat pelaburan awal juga boleh menjadi salah satu cara mengumpul duit kahwin.
.
Labur secara sah tau, bukan labur di Skim Cepat Kaya atau Ponzi Skim.
.
Antara tempat pelaburan yang boleh dipilih adalah Saham, Emas atau melabur di Amanah Saham (Unit Trust)
.
Jangan sesekali kalau boleh membuat pinjaman peribadi untuk berkahwin. Susah kehidupan selepas kahwin nanti kerana komitmen dah semakin tinggi selepas berkahwin.
.
Elakkan untuk berbelanja sakan semasa majlis kahwin. Utamakan perbelanjaan untuk kehidupan selepas kahwin tu.
.
Itu lagi penting.

0 comments:

Post a Comment